5v2
Team samenstellen
Aan het begin van de 5e moesten we een team samenstellen aan de hand van de rollen van Belbin en der rol die wij willen zijn in het team. Dit gingen we presenteren, waardoor we konden kiezen met wie wij samen in het wilden werken. Er zijn 9 rollen van Belbin, waar je hier meer over kan lezen. Ik heb een test gedaan en daar kwam uit dat ik een monitor ben, de monitor analyseert en observeert het project en kijkt of alles goed gaat.
Project 1
Dit jaar doe ik 2 projecten. Het eerste project doe ik samen met Arif, Younes en Max. Onze eerste stap is om een opdrachtgever te vinden. Dit moet voor dit project een NGO zijn (een niet-gouvementele organisatie). Onze opdrachtgever is voor dit project Terre des Hommes, een organisatie die kinderen helpt.
De opdrachtgever heeft ons geïnformeerd dat het de bedoeling is dat er een activiteit georganiseerd wordt voor jongeren tussen de 12-17 jaar. Dit wordt ook gedaan in 14 andere landen over de hele wereld. In deze activiteit zal het centrale onderwerp online veiligheid zijn en door middel van een aantal activiteiten, zal data en advies van jongeren verzameld worden. De eisen voor onze opdracht zijn:
- Het verzamelen van 8 tot 12 jongeren (12-17 jaar).
- Het prikken van een datum waarbij dit groepje aanwezig kan zijn voor ongeveer 2 uur voor 13 november 2023.
- Het vinden van een locatie om deze activiteit uit te voeren (bijvoorbeeld een lokaal).
- Het verspreiden van toestemmingsformulieren naar zowel jongeren als hun ouders.
Het tweede deel van de opdracht is om richtlijnen te ontwikkelen over hoe je met kinderen en jongeren kunt praten over gevoelige onderwerpen, zoals online misbruik of online veiligheid. Wij zullen onderzoeken wat de beste manieren zijn om met jongeren in gesprek te gaan over heftige zaken. Daarnaast zullen wij ook onze eigen inbreng en feedback verwerken in een verslag. Dit verslag zal vervolgens dienen als een feedbackformulier voor Terre des Hommes, om degene die zich op jongerenparticipatie richten een beter idee te geven over hoe je gevoelige onderwerpen kunt bespreken met jongeren.
Keuzeproject 2
Het Team
In het tweede deel van dit jaar is keuzeproject 2 begonnen. Ik zit in een groep met Ewout, Amine en Jay.
Opdrachtgever
De opdrachtgever is Hidde Griek van het bedrijf Flip the city. Flip the city zet zich in om meer biodiversiteit te brengen naar steden. Het team vindt het interessant om hieraan mee te werken, omdat duurzaamheid en biodiversiteit tegenwoordig een steeds belangrijker onderwerp is in onze samenleving.
Het bedrijf specialiseert zich in het maken van kroostegels van eendenkroos, een geslacht van waterplanten. De tegels uit je tuin kan je vervangen door deze tegels gevuld met planten en bloemen. Hiermee lost het bedrijf meerdere problemen tegelijkertijd op, zo gaat je tuin er beter uit zien, zorgen de planten ervoor dat er CO2 uit de lucht wordt opgenomen en halen ze het overtollige eendenkroos uit de wateren van Nederland.
Opdracht
Onderzoek
Eerst wordt er een onderzoek gedaan naar wat de waarde is van biodiversiteit en in welke mate basisschoolleerlingen in aanraking komen met biodiversiteit. Er zijn verschillende manieren waarop dit gedaan kan worden. Als eerst kan dit onderzoek aangepakt worden met deskresearch. Voor meer actuele data zoals over de interesse van basisschoolleerlingen over biodiversiteit wordt er gebruik gemaakt van fieldresearch, zoals enquêtes.
Hoofd- en deelvragen
Het onderzoek draait om de hoofdvraag 'In hoeverre komen basisschoolleerlingen in aanraking met biodiversiteit?'.
De deelvragen zijn:
- Wat is biodiversiteit?
- Wat is de Nederlandse biodiversiteit?
- Wat is de waarde van Nederlandse biodiversiteit?
- Wat is de waarde van het leren aan kinderen wat Nederlandse biodiversiteit is?
- Wat is de huidige leerstof over biodiversiteit voor Nederlandse basisschoolleerlingen?
- Zijn Nederlandse basisschoolleerlingen geïnteresseerd in biodiversiteit en het belang ervan?
Hypothese
Basisschoolleerlingen krijgen niet veel onderwijs over Nederlandse biodiversiteit. Ook verslechtert de kennis van basisschoolleerlingen, doordat kinderen op een steeds jongere leeftijd in aanraking komen met de digitale wereld. Hierdoor komen ze minder buiten en als ze buiten komen zijn ze vaak in de stad, waardoor de aanraking met de natuur matig is en er weinig kennis van biodiversiteit ontstaat.
Ontwerp
Na het onderzoek gaat het team een ontwerp, tool of strategie ontwerpen waarmee het biodiversiteitsonderwijs aangepast kan worden, zodat kinderen genoeg leren over biodiversiteit. De eisen voor het ontwerp worden gebaseerd op het onderzoek. Wel zijn er al een aantal basiseisen:
- Het ontwerp moet educatief zijn en de doelgroep inspireren tot actie en persoonlijke betrokkenheid bij biodiversiteit.
- Het ontwerp moet ondersteund worden door het onderzoek en de verzamelde data uit het onderzoek.
- Het ontwerp moet uitgewerkt worden tot een prototype of een gedetailleerd plan van aanpak.
Dan komt het vooronderzoek en vervolgens worden daarop de onderzoeksvragen geformuleerd.
Advies
Er zijn verschillende adviezen die we aan de opdrachtgever hebben gegeven
Tegels leggen op schoolpleinen
Flip the City kan voor een grotere interesse voor biodiversiteit zorgen bij kinderen door kinderen meer in contact te laten komen met planten en dieren. Dit kan Flip the City aanpakken door scholen te benaderen en hun tegels aan te bieden. Door de normale stenen tegels te vervangen door de tegels van Flip the City komen kinderen meer in contact met de planten waardoor ze mogelijk ook nieuwsgierig worden naar de wereld die zich erachter verschuilt.
Hiervoor kan in samenwerking met City Plot gekeken worden naar wat inheemse plantensoorten zijn zodat de juiste typen plantensoorten in de tegels voor de scholen verwerkt kunnen worden. Hierdoor komen er geen invasieve plantensoorten het ecosysteem binnen dat op die plek gevormd is en zo wordt de biodiversiteit bevorderd.
Biodiversiteit bij standaardlessen
Er zijn al veel oplossingen om biodiversiteitslessen te geven. Het probleem zit hem in te weinig leraren, geld en andere prioriteiten, zoals rekenen, taal en spelling. Daarom is het handig om aspecten van biodiversiteit en natuur te integreren in het reguliere onderwijs, zoals nieuwsbegrip. Dit zijn vakken die kinderen hoe dan ook meekrijgen, maar zonder een specifiek thema. Door een thema als biodiversiteit, plantenleer of dierenleer als thema mee te geven aan zulk soort vakken krijgen kinderen er meer van mee zonder dat dat een negatieve impact heeft op het reguliere onderwijs dat al gegeven wordt. Zo kunnen bij spelling en taal bijvoorbeeld verhaaltjes met betrekking tot biodiversiteit gebruikt worden en zo kunnen bij rekenen verhaaltjessommen toegepast worden met betrekking tot biodiversiteit. Het belangrijkste is om kinderen te laten leren over rekenen, taal en spelling, terwijl ze ook leren over natuur en biodiversiteit.
Flip the City kan het probleem op meerdere manieren oplossen. Flip the City kan ervoor proberen te zorgen dat kinderen lessen krijgen over biodiversiteit en natuur, gecombineerd met de belangrijke lessen die ze nu al krijgen. Zo kan Flip the City bijvoorbeeld één of meerdere teksten aanbieden voor nieuwsbegrip of taal, waarbij de leerling een tekst krijgt over biodiversiteit en daarover opdrachten moeten maken. Bij spelling zou de leerling kunnen spellen met dieren of planten
Aparte biodiversiteitlessen
Flip te City kan ook een school of meerdere scholen benaderen in een experiment waarbij er toch meer ruimte gemaakt wordt in één of meerdere klassen, zodat er aparte lessen kunnen komen die specifiek als doel hebben om de kennis van kinderen over biodiversiteit te verbeteren. Deze methodes bestaan al, zoals 'Bio-diversi-WAT?', 'Natuur en Milieu' of 'Biodiversiteit in de klas'. Sommige van deze methodes zijn zelfs gratis, waardoor het voor de scholen toegankelijker wordt om deze methodes te gebruiken.
Het idee is om dan voornamelijk basisscholen in grote steden te benaderen, waar de kennis over planten, dieren en biodiversiteit over het algemeen het laagste is. Dan is het effect van deze lessen het beste meetbaar, en door resultaten te verspreiden kunnen andere basisscholen ook aangemoedigd worden om dit over te nemen en te beginnen met lessen geven over biodiversiteit.
Tuinlessen en schooltuinen uitbreiden
Er zijn natuurlijk ook al andere initiatieven om de kennis over biodiversiteit over te brengen aan kinderen via schooltuinen en tuinlessen. Niet elke school maakt gebruik van deze initiatieven of heeft toegang tot deze initiatieven.
Flip the City kan zich bezighouden met het toegankelijker maken van deze initiatieven door bijvoorbeeld voor stukken land waar schooltuinen op georganiseerd kunnen worden die zich meer in de stad bevinden te zorgen zodat basisscholen die zich meer in het centrum van een stad bevinden ook betere kansen hebben om kinderen schooltuinen te geven.